Net als andere wintergroene haagplanten is de taxus een geliefde plant om als tuinafgrenzing te gebruiken. Waarom mensen graag groenblijvende heesters in de haag gebruiken laat zich makkelijk raden. Hoewel bloeiende haagplanten er een paar maanden per jaar heel mooi bij staan, zit je in de wintermaanden toch naar een hele open, kale haag te kijken. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar als privacy een belangrijke reden is om voor een haag te kiezen, wil je natuurlijk wel dat er het hele jaar bladeren aan de takken zitten, als een soort schild tegen de nieuwsgierige blikken van buren en voorbijgangers. Gelukkig is het aanbod aan wintergroene haagplanten heel uitgebreid, waardoor iedereen wel iets wat naar zijn smaak is in de tuin kan zetten.
Taxus baccata
Taxus media ‘Hillii’
Taxus media ‘Hicksii’
Taxushagen
Wintergroene privacyhagen
Dat een plant wintergroen is, betekent niet dat hij zijn bladeren helemaal niet verliest. Het valt alleen niet op, omdat het geleidelijk gebeurt en groenblijvende planten hun bladeren pas loslaten als er nieuwe groene bladeren voor in de plaats zijn gekomen. Meestal wordt een blad van een wintergroene haagplant een tot vijf jaar oud, al zijn er uitzonderingen op deze regel. De langlevende den bijvoorbeeld, die tot wel 45 jaar met dezelfde bladeren doet. Het belangrijkste is echter dat je er niets van merkt, doordat het gebladerte van de haag groen en zichtdicht blijft. Dat is bij de taxus het geval, maar daar staat de plant niet alleen in. De meeste andere coniferensoorten zijn ook wintergroen en zeer geschikt voor formele hagen.
Informele wintergroene haagplanten
Het kan uiteraard zo zijn dat een coniferenhaag te formeel voor jouw smaak is. Vrouwelijke taxusplanten brengen met hun kleurige bessen wel wat meer kleur in de tuin dan een gemiddelde formele haag, maar door zijn trage groeisnelheid zal een taxus altijd wat formeel aandoen. Dan kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een laurierhaag, die door het formaat van zijn glanzende, donkergroene bladeren eerder een wat speelse indruk maakt. De hulst kan zowel voor formele als informele wintergroene hagen gebruikt worden. Of ben je juist op zoek naar een wintergroene haag die inbrekers buiten de deur houdt? Dan zijn de stevige doorns van de berberis of de vuurdoorn natuurlijk een veiligere keuze dan de naalden van een taxushaag.
Semi-wintergroene haagplanten
Naast wintergroene haagplanten bestaan er ook semi-wintergroene haagplanten. Dat zijn planten waarvan niet gegarandeerd kan worden dat ze de hele winter lang over groene bladeren beschikken, maar tijdens een gemiddelde Nederlandse winter genoeg bladeren aan hun takken houden om een dichte haag te vormen. De bladeren van een beukenhaag verkleuren bijvoorbeeld wel, maar vallen over het algemeen niet voordat er nieuwe groene bladeren zijn. Als de temperaturen niet al te ver onder de nul zakken, is een ligusterhaag zelfs de hele winter groen.