Wilt u uw taxus snoeien? Dan vindt u op taxushaag.net natuurlijk alles wat u weten moet. Onze website bevat immers niet alleen leuke weetjes, maar ook onmisbare informatie. Hoewel het snoeien van een taxus niet moeilijk is, zijn er wel een aantal zaken waar u op moet letten. Hier kunt u zich voorbereiden op het snoeien en leest u wat u wel en niet moet doen. Zo blijven uw taxushaag én uzelf gezond!
Snoeien: wanneer?
De taxushaag kan het hele jaar door gesnoeid worden, zolang het maar niet vriest. De beste snoeitijd is het voorjaar. De taxus groeit niet erg snel, dus meestal is één keer snoeien per jaar genoeg. Toch kunt u altijd wat bijsnoeien als u dat beter lijkt. Soms wordt de taxushaag in het najaar, voor de vorst, nog een keer helemaal gesnoeid. Het beste weertype voor het snoeien van coniferen is een bewolkte dag – daarvan hebben we er natuurlijk genoeg in ons land!
Taxushagen snoeien is makkelijk
Het is niet moeilijk om een taxushaag te snoeien. Goede apparatuur is wel belangrijk. De taxus is een sterke plant en het hout geeft dan ook niet zomaar mee. Zorg voor een scherpe schaar! Het grote voordeel van taxushagen is dat u ze zonder probleem kunt inkorten. Veel coniferen verdragen een al te rigoureuze snoeibeurt niet, maar bij de taxus kunt u ook de binnenste takken verwijderen. Het is goed mogelijk om uw taxus flink in te korten, de plant zal dat allemaal overleven.
De taxus baccata leent zich goed voor de zogenaamde “vormsnoei”, dat wil zeggen dat u uw taxushaag ook in mooie vormen kunt snoeien, zoals dat vaak in klassieke tuinen is te zien. Omdat de taxus zo gemakkelijk tot in z’n binnenste kan worden gesnoeid, kunt u de haag bijzondere vormen, zoals dieren of symbolen, knippen. Dit vereist natuurlijk wel enige oefening, maar de taxus is een geduldige plant.
Taxusgif
Bij het snoeien moet u niet vergeten dat de taxus een giftige plant is. Trek daarom voor u uw taxushaag gaat knippen handschoenen aan. Het is belangrijk dat u de takken na het snoeien goed opruimt. Dieren mogen er niet van eten, dit is dodelijk. U kunt ze weggooien, maar soms worden de takken ook ingezameld om er kankermedicijnen van te maken.
Taxus baccata
Taxus media ‘Hillii’
Taxus media ‘Hicksii’