Een taxushaag planten en verzorgen hoeft niet moeilijk te zijn. De taxus groeit namelijk een stuk langzamer dan de meeste andere coniferen en is daarom heel makkelijk onder controle te houden. Zeker als ze al enkele jaren oud zijn en de groei op zijn langzaamst is, is de taxus een uitstekend onderdeel voor een onderhoudsarme formele haag.
Taxus baccata
Taxus media ‘Hillii’
Taxus media ‘Hicksii’
Bovendien zijn taxushagen de enige haagconiferen die tot in het oude hout gesnoeid kunnen worden. Doe je dat bij een andere coniferensoort, zoals de thuja, de leylandii of de Californische cipres, dan zal je haag niet herstellen van de schade die hij daarbij oploopt. Bij de juiste verzorging kan een taxus enkele eeuwen oud worden. Als je een taxushaag goed plant en verzorgt, heb je er dus de rest van je leven plezier van.
Taxushaag planten
Voordat je een taxushaag plant, is het belangrijk dat de grond goed voorbereid wordt. Zorg er daarom dat je op de dag dat je naar het tuincentrum gaat of – als je je taxushaag online bestelt – de planten bij je bezorgd worden eerst voor dat de grond onkruidvrij is. Graaf daarna een sleuf die een centimeter of vijf dieper is dan de kluit van de taxusplanten. Prik dan voor de afwatering wat gaten in de bodem, want de taxus heeft net als de meeste haagplanten een hekel aan natte voeten. Daarna kun je een laag van ongeveer vijf centimeter aarde terug de sleuf in gooien. Zo kunnen de wortels zich makkelijk ontwikkelen. Daarna zet je de taxusplanten rechtop in het midden van de sleuf en dek je ze af met de rest van de aarde.
Taxushaag snoeien
Als je wilt dat je taxus zijn mooie, formele uitstraling behoudt, is het belangrijk dat hij regelmatig gesnoeid wordt. Dat hoeft niet heel vaak te gebeuren – een taxus groeit immers maar hooguit 20 centimeter per jaar – maar voor een strakke haag zijn twee snoeibeurten per jaar wel aan te raden. Het beste kun je hem tussen begin mei en half juni een keer snoeien en daarna nog een keer in augustus of september. Gelukkig is een taxushaag snoeien niet moeilijk. Het beste kun je de onderkant van een taxushaag iets breder snoeien dan de bovenkant, zodat ieder deel van de haag evenveel zonlicht krijgt. Speciaal gereedschap is niet nodig; met een goede snoeischaar kom je al een heel eind.
Verzorgingstips taxushaag
Hoewel de Taxus baccata en de Taxus media allebei niet al te nat willen staan, hebben ze natuurlijk wel water nodig. Dat kunnen ze voor een deel uit regenwater halen, maar als er geen regen valt, is het belangrijk om twee keer per week per meter haag zo’n 15 liter water te geven. Doe dit ’s avonds, dan is de kans dat het water verdampt minimaal. Let er ook op dat de grond rond de taxushaag minimaal twee jaar onkruidvrij blijft.